Les publications scientifiques

Les derniers articles des agents de l'unité Systèmes d’élevage méditerranéens et tropicaux référencés dans la base de données du Cirad.

When Art and Science meet: integrating knowledge of French herders with science of foraging behavior on rangelands. Rangeland Ecology and Management.
Meuret, M., Provenza, F. D.
2015. Rangeland Ecology & Management : Volume 68, Issue 1, Pages 1–17

Lait en poudre importé versus production locale en Afrique de l'Ouest : vers un nouveau modèle industriel ?
Corniaux C, Vatin F, Ancey V.
2012. Cahiers Agricultures 21 : 18-24.

Designing a process of co-management of crop residues for forage and soil conservation in Sudano-Sahel
Vall E., Dugué P., Njoya A., Lossouarn J..
2012. Journal of sustainable agriculture, 36 (1) : 106-126.

Effect of season on contractile and metabolic properties of desert camel muscle (Camelus dromedarius)
Abdelhadi O.M.A., Babiker S.A., Picard B., Jurie C., Jailler R., Hocquette J.F., Faye B..
2012. Meat science, 90 (1) : 139-144.

A discussion support model for a regional dairy-pasture system with an example from Réunion island
Nidumolu U.B., Lubbers M., Alary V., Lecomte P., Van Keulen H..
2011. Journal of Agricultural Science, 149 (5) : 663-674.

Adaptation des animaux d'élevage aux multiples contraintes des régions chaudes
Mandonnet N., Tillard E., Faye B., Collin A., Gourdine J.L., Naves M., Bastianelli D., Tixier-Boichard M., Renaudeau D..
2011. Productions animales, 24 (1) : 41-64.

Association studies in QTL regions linked to bovine trypanotolerance in a West African crossbred population
Dayo G.K., Gautier M., Berthier D., Poivey J.P., Sidibé I., Bengaly Z., Eggen A., Boichard D., Thevenon S..
2011. Animal genetics, 42 : 10 p..

Comparison of two spectra acquisition conditions for the evaluation of genetic parameters of duck fatty liver quality Bastianelli, D. ; Fernandez, X. ; Bernadet, M.D. ; Manse, H. ; Bonnal, L. ; Marie-Etancelin, C.
15. International Conference on Near Infrared Spectroscopy ; 2011/05/13-20 ; Le Cap (ZAF). Société Chimique de France, Paris (FRA) ; 2011. 1-3

Use of NIRS for the genetic study of duck fatty liver quality
Bastianelli, D. ; Fernandez, X. ; Davrieux, F. ; Vitezica, Z.G. ; Robert-Granie, C. ; Marie-Etancelin, C.
15. International Conference on Near Infrared Spectroscopy ; 2011/05/13-20 ; Le Cap (ZAF). Société Chimique de France, Paris (FRA) ; 2011. 1-4

Corrigendum to “Impact of indoor feeding at late lactation stage on body reserves recovery and reproductive performances of Baladi dairy goats fed on pastoral system” [Small Ruminant Res. 90 (2010) 127–134]
Kharrat M. ; Bocquier, F.
Small Ruminant Research. 2011, 96 (2) : 216-216

Estimation of breeding values for meat sheep in France
Tiphine, L. ; David, I. ; Raoul, J. ; Guerrier, J. ; Praud, J.P. ; Bodin, L. ; François, D. ; Jullien, E. ; Poivey, J.P.
62. Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP) ; 2011/08/29, 2011/09/02 ; Stavanger (FRA). Wageningen Academic (GBR) ; 2011. Abstract, p. 344, Session 49 - Theatre 3

Quand les éleveurs apprennent à leurs animaux à devenir plus « rustiques »
Meuret, M.[Communication orale]. Séminaire de l'Association Française de Pastoralisme et Agropolis International ; 2010/11/25 ; Montpellier (FRA). Hubert, B. (Coordinateur) ; Romagny, T. (Coordinateur).
La rusticité. L'animal, la race, le système d'élevage ?. Cardère Editeur (FRA) ; 2011. 31-38

Contact structure and Salmonella control in the network of pig movements in France
Lurette, A. ; Belloc, C. ; Keeling, M.Preventive
Veterinary Medicine. 2011, 102 (1) : 30– 40

Demographic dynamics and off-take of cattle herds in southern Mali
Ba, A. ; Lesnoff, M. ; Poccard-Chapuis, R. ; Moulin, C.H.
Tropical Animal Health and Production. 2011, 43 (6) : 1101-1109

Is hand plucking an accurate method of estimating bite mass and instantaneous intake of grazing herbivores?
Bonnet, O. ; Hagenah, N. ; Hebbelmann, L. ; Meuret, M. ; Shrader, A.M.Rangeland Ecology et Management. 2011, 64 (4) : 366–374

 Impacts et services environnementaux de l'élevage en régions chaudes
Blanfort V., Doreau M., Huguenin J., Lazard J., Porphyre V., Soussana J.F., Toutain B..
2011. Productions animales, 24 (1) : 89-112.

Cookies de suivi acceptés